ÇUKUROVALI LİMON ÜRETİCİLERİ FİYAT DESTEĞİ İSTİYOR

Türkiye'nin limon üretiminin yüzde 90'ının gerçekleştiği Mersin ve Adana'daki üreticiler, dalındaki fiyatı nedeniyle şikayet ettikleri üründen emeklerinin karşılığını almak istiyor.

Çukurovalı Limon Üreticileri Fiyat Desteği İstiyor

Türkiye'nin "limon deposu" Mersin ve Adana'daki narenciye bahçelerinde hasat sürüyor. Üreticilerin büyük emek vererek yetiştirdiği limonlar, tarım işçilerinin hummalı çalışmalarıyla dalından koparılıyor.

Çukurova'da çok sayıda çiftçinin geçim kaynağı olan limon, hasadın ardından dalında kilogramı 50 kuruştan 1,5 liraya kadar alıcı bulabiliyor.

Limonun dalındaki fiyatını az bulan üreticiler, yıl boyunca yaptıkları masraflarını karşılamaması nedeniyle zor günler geçiriyor.

Raflarda kilogramı 7 lira ile 15 lira arasında satışa sunulan limonda emeklerinin karşılığını almak isteyen üreticiler, girdi maliyetleri, kontrolsüz üretim ve hasat başlangıcından reyonlara uzanan süreçteki masrafların önüne geçilmesini istiyor.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Şahin, limon üreticilerinin son günlerde yaşadığı sorunlar nedeniyle ülke genelinde çeşitli eylemler gerçekleştirdiğini söyledi.

Limon üreticilerinin üç temel sorununun olduğunu anlatan Şahin, "Girdi maliyetleri olarak adlandırdığımız, gübreleme, ilaçlama, sulama, budama gibi harcamalarımız 4-5 lira arasında. Dalında satışımız ise 1 lira civarında. Bundan dolayı çiftçimiz zor günler geçiriyor" diye konuştu.

Şahin, sorunların çözümü için hızlı adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Şahin, limonun dalından raf sürecine kadarki yüksek taşıma maliyetlerinin de yakıtta bir indirime giderek düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Kontrolsüz üretimin de çiftçilere büyük problemler yaşattığını vurgulayan Şahin,  ovaya buğday yerine narenciye, dağa da fındık yerine ekin ekilmemesi gerektiğini belirterek, iç ve dış pazara uygun ürünlerin doğru oran ve miktarda üretilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

GÜNDEM

GENEL