KOCAMAZ : “ ÜLKEMİZ, ÜRETEN ÜLKE KONUMUNDAN ÇIKIP, İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR ”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, hem seçim bölgesi Mersin, hem de ülke gündemine ilişkin sorunları gündeme getirmeye devam ediyor. Tarım sektöründe yaşanan sorunları TBMM Genel Kurulunda konuşan Milletvekili Kocamaz, Yirmi iki yıllık iktidar döneminde halen tarım üretimi konusunda hiçbir planlama yapılmadığını ileri sürdü.

KOCAMAZ : “ ÜLKEMİZ, ÜRETEN ÜLKE KONUMUNDAN ÇIKIP, İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR ”

İYİ PARTİ’Lİ KOCAMAZ TARIMDA YAŞANAN SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİ: “ ÜLKEMİZ, ÜRETEN ÜLKE KONUMUNDAN ÇIKIP, İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR ”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, hem seçim bölgesi Mersin, hem de ülke gündemine ilişkin sorunları gündeme getirmeye devam ediyor. Tarım sektöründe yaşanan sorunları TBMM Genel Kurulunda konuşan Milletvekili Kocamaz, Yirmi iki yıllık iktidar döneminde halen tarım üretimi konusunda hiçbir planlama yapılmadığını ileri sürdü.

Ankara’da TBMM çalışmalarını yürüten Kocamaz, haftanın kalan diğer günlerinde de Mersin’de vatandaşlarla bir araya gelerek sorunlarını dinleyip çözüm arıyor. Son olarak,  İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Cumhuriyet Halk Partisinin tarımda yaşanan sorunlara yönelik olarak vermiş olduğu önerge üzerine İYİ Parti grubu adına söz aldı.

Mersin’de üreticilerin kendisine ulaştığını ve yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirilmesini istediklerini belirten Kocamaz, Hükümet bu yıl gerekli tedbirleri alması gerektiğini, artan maliyetleri de göz önünde bulundurup, çiftçileri mağdur etmemesi gerektiğini bir kez daha TBMM gündemine taşıdı.

“ ÜLKEMİZ, ÜRETEN ÜLKE KONUMUNDAN ÇIKIP, İTHAL EDEN ÜLKE KONUMUNA GELMİŞTİR ”

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, aylardır ekonomik krizin ve hayat pahalılığının faturasını farklı sektörlere çıkaran AKP hükümetinin, bu iktidar dönemine kadar kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri konumunda olan ülkemizin; üreten ülke konumundan çıktığını, ithal eden ülke konumuna geldiğini ileri sürdü.

Kocamaz, Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle maliyetlerin arttığına, çiftçilerin ise bugün üretemez ve alın terinin karşılığını alamaz bir duruma düştüğüne dikkati çekti.

İlaç, gübre ve mazot gibi maliyetlerinde karşılanamaz hale geldiğini belirten Milletvekili Kocamaz, emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerin, her geçen gün üretimden uzaklaşmakta olduğuna değindi.

Kocamaz,”Çukurova'da çiftçiler topraklarını satmaya başlamış, tarım arazileri bir yatırım aracına dönüşmüş, meslek dışı kişiler tarafından alınmaya, satılmaya ve kiralanmaya başlanmıştır. Buna rağmen, bu Mecliste AKP milletvekilleri hiç sıkılmadan millete maval anlatmaktadır. Yirmi iki yıllık iktidar döneminde hâlen tarım üretimi konusunda hiçbir planlama yapılamamıştır” dedi.

“ÜRETİCİ PEK ÇOK ÜRÜNDE GEÇEN YILLARDA OLDUĞU GİBİ BU YIL DA BÜYÜK ZARAR ETMEKTEDİR”

Mersin'de limon üreticisinin perişan olduğunu, limon alıcı bulamadığı için dalında kaldığını ve ağaçların kökünden söküldüğünü hatırlatan Kocamaz; “Üretici bırakın kâr etmeyi, masraflarını bile karşılayamamaktadır. Bugün de nektarin üreticisi büyük sıkıntı içindedir. Mut'ta erkenci kayısı para etmemiştir. Sadece dalından toplama maliyeti 9 TL olan erkenci kayısılar 7 TL'ye satılmaktadır. Üretici pek çok üründe geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da büyük zarar etmektedir” dedi.

“TARIM BAKANLIĞI TARAFINDAN AÇIKLANAN TABAN FİYAT YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMELİDİR”

Tarım Bakanlığının çay üreticileri için açıkladığı yaş çay fiyatlarına tepkilerin devam ettiğini hatırlatarak konuşmasına devam eden İYİ Partili Kocamaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;

“Buğday üreticisinin hasadın başlamasına rağmen taban fiyat beklerken, Tarım Bakanlığının çay üreticileri için açıkladığı 2 TL'si prim olmak üzere 19 TL'lik düşük yaş çay fiyatlarına tepkiler devam etmektedir. Maliyeti 17,5-18 TL'ye kadar yükselen yaş çay fiyatlarına Bakanlık tarafından 19 TL fiyat açıklanması akıllara zarar bir durumdur, bu durumda üreticinin eline geçecek para 17 TL'nin altında kalacaktır. 2 TL'lik prim ancak yıl sonunda üreticilerin eline geçecek, bu fiyat kesinlikle kabul edilebilecek bir fiyat değildir. Halbuki, prim ödemeleri üreticiye önceden yapılmalı ve üretici üretirken bu paraları kullanmalıdır. Çay üreticisinin beklentisi 25 TL civarındadır, Tarım Bakanlığı tarafından açıklanan taban fiyat yeniden gözden geçirilmelidir. Çukurova'da buğday ve arpa hasadı başlamış, bitmek üzeredir, buna rağmen ortada ne bir fiyat ne de bir açıklama vardır. Geçen yıl hububat fiyatları Sayın Cumhurbaşkanı tarafından ancak 6 Haziranda ve çok geç açıklanmış, açıklanan bu fiyatlar maalesef buğday üreticilerini memnun etmemişti”

“HÜKÜMET BU YIL GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMALI VE ARTAN MALİYETLERİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMALI”

Konuşmasının sonunda Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) yaşanan randevu ve ağzına kadar ithal buğdaylarla dolu olan depolar yüzünden çiftçilerin büyük sorun yaşadığını hatırlatan Kocamaz, “Hükümet bu yıl gerekli tedbirleri alır, artan maliyetleri göz önünde bulundurur ve çiftçilerimizi mağdur etmez” şeklinde konuştu.

  

 

GÜNDEM

GENEL